vrijdag 27 februari 2015

26 februari 2015: Groningen

Groningen
Samen met Roelof was vandaag uitgekozen om de provincie Groningen eens goed op de kaart te zetten. Ik had een aantal mysteries uit de Sporen aan de Hemel serie opgelost en daarnaast hadden we een paar korte multi's rondom de Tweede Wereldoorlog uitgezocht. De boeken van Ab Jansen staan in mijnn kast, net als veel andere boeken over de Tweede Wereldoorlog. Interessant om nu ook een aantal crashlocaties te kunnen bezoeken dankzij deze hobby. Verder stonden caches rond Bourtange op de planning en de meest oostelijke cache van Nederland. Tenslotte pakten we nog een paar caches in Duitsland mee.
We vertrokken rond 7.00 uur uit Veenendaal op weg naar Groningen. 
De eerste cache was uit de Sporen aan de Hemel serie. Deze serie is gelegd naar aanleiding van de serie boeken van Ab Jansen over de luchtoorlog boven Noord Nederland. Rondom een aantal crashes uit de boeken is een geocache gemaakt en van deze serie had ik thuis een aantal mysteries opgelost. De eerste ging over de crash van een Bristol Blenheim op 1 maart 1941 bij Groningen. Op de crashlocatie ligt nu een woonwijk. De puzzel was thuis al opgelost, deze was goed te doen en al snel stonden we na een korte wandeling op de juiste plek. Daar werd de cache snel gevonden. De logrol was kletsnat en moeilijk te beschrijven. Na het loggen konden we verder naar de volgende cache. Dit was geen cache uit de Sporen aan de Hemel serie, maar wel een cache over de Tweede Wereldoorlog, nl. Verleden, heden en toekomst. De meeste punten waren goed te vinden, maar we twijfelden over een getal. Na een korte autorit en een wandeling stonden we bij de eerste berekende cachelocatie, maar daar werrd na lang zoeken niets gevonden. Op de tweede locatie waren we sneller klaar, want daar was niets wat aan de hint voldeed. Locatie 3 leek ons onwaarschijnlijk, maar uiteindelijk toch maar geprobeerd. Hier had Roelof de cache snel gevonden. Nu was het weer tijd voor een opgeloste mysterie. Deze was rondom de crash op 26 juli 1943 van een Halifax bij Ten Boer. Ik had wel een hulplijntje nodig gehad om de mysterie op te lossen, maar uiteindelijk konden we op pad naar de cache. Het was nog een aardig stukje lopen waarbij de wind behoorlijk om onze oren blies door de leegte van het Groninger land. 
Na deze mysterie gingen we verder met de volgende uit de serie Sporen aan de Hemel, de multi 12 augustus 1941. Toen stortte bij de Nieuwe Apostolische Kerk van Froombosch een Avro Manchester neer na een aanval van een Duitse nachtjager. Hier werden de benodigde getallen ook snel gevonden en ook de cache kon zich daarna niet langer verborgen houden. 
Lancaster
Hierna was het weer een stukje rijden voor de mysterie over de crash van een Lancaster bommenwerper op 20 februari 1944. Hiervoor moesten op internet een aantal vragen worden beantwoord over de Lancaster waarna het coördinaat werd gevonden. Op deze plek was de cache ook vrij vlot gevonden. De volgende cache was 26 november 1943 en dit was onze enige Not Found van vandaag. Ondanks dat we alle waypoints hadden gevonden konden we op het berekende coördinaat niets vinden dat op een cache leek. Dus uiteindelijk hebben we het maar opgegeven en gingen we verder naar de volgende cache. Dit was "Voor onze geliefde zonen", bij Veele. Deze begon bij een monument ter ere van een aantal Belgische parachutisten die hier bij de bevrijding zijn gesneuveld. De benodigde getallen waren goed te vinden en na een mooie wandeling en even zoeken kon ook hier de cache gelogd worden.
Bourtange
We gingen nu verder met een aantal caches in het vestingstadje Bourtange. Deze vesting werd in de 80-jarige oorlog gebouwd om de aanvoer naar de stad Groningen die nog in Spaanse handen was te blokkeren. Na de verovering van Groningen werd Bourtange onderdeel van de grensverdediging. Omdat het omliggende moeras verdroogde en het geschut sterker werd nam de militaire betekenis van Bourtange in de 19e eeuw echter af.
In de tweede helft van de 20e eeuw werd Bourtange gerestaureerd naar de situatie van 1742 waar de vesting haar grootste omvang had. Vooral vanuit de lucht zijn de verschillende omwallingen en grachten goed te zien.
Luchtfoto Bourtange
Nadat we de auto hadden geparkeerd vertrokken we voor de multi "De wallen van Bourtange". Hiervoor moesten op de omwalling van Bourtange op 4 waypoints vragen beantwoord worden waarna de eindlocatie kon worden uitgerekend. We begonnen bij waypoint 3 bij de molen. Het antwoord werd snel gevonden en zo konden we alle waypoints aflopen in dit leuke stadje. Het was niet erg druk, dus we konden alles in alle rust zoeken en beantwoorden. Nadat we alle waypoints hadden bezocht en de getallen genoteerd gingen we rekenen en na een korte wandeling stonden we bij de cache.
Molen Bourtange
Na deze route door de plaats gingen we verder met de serie Rondje Bourtanger Vesting. We begonnen deze bij #3 en vervolgens liepen we naar #2. De caches werden snel gevonden en de puzzelstukjes genoteerd. Vervolgens liepen we door Bourtange naar #4 en #5. Nadat we ook deze twee hadden gelogd gingen we met de auto #1 en #6 doen op de grens. Daarbij werd ook gelijk OOST.NL gelogd, de meest oostelijke cache van Nederland. Grappig om op deze plek te staan. Vorig jaar zomer had ik ook al de meest zuidelijke en de hoogste cache van Nederland gevonden en vorige week de cache op het zwaartepunt bij Putten. Tussen #1 en #6 van het rondje hebben we ook nog een twee Duitse caches gedaan, Oldi en Du unbekannter Soldat. Ook deze twee werden vlot gevonden. Nu verder naar #6 van het rondje. Nadat we de auto geparkeerd hadden was het nog een korte wandeling naar de cache over een dijkje op de grens. Nadat we ook #6 hadden gevonden konden we de bonus uitrekenen en ook deze werd even later gevonden. 
Bourtange
Nadat we ook het rondje Bourtange klaar hadden was het tijd om weer terug te gaan naar Veenendaal. Dit ging via Duitsland waar we over de A31 gingen om vervolgens bij Enschede weer de grens over te gaan. Onderweg pakten we nog een Duits TB hotel mee bij de oprit naar de A31 en bij Enter gingen we ook nog even de snelweg af voor de cache bij Entervenen. Uiteindelijk waren we rond 19.15 weer thuis. Alle cacheleggers bedankt voor deze mooie caches in het Groninger land.




Bourtange

Bourtange

Marktplein Bourtange

Geen opmerkingen:

Een reactie posten