maandag 8 augustus 2016

27 juli 2016: Ieper

Hooge Crater War Cemetery
Voor vandaag stond een bezoek aan Ieper op de planning. Het hoofddoel waren een aantal bijzondere locaties aan de hand van de multicache serie 1e Slag om Ieper van De Malstjes. Ik had al meer series van deze CO gedaan en deze geven een mooi overzicht van de belangrijkste locaties bij de verschillende slagen uit de Eerste Wereldoorlog. Van een aantal multi's had ik al wat voorwerk gedaan door de monumenten al via internet te bekijken en we daardoor meer tijd hadden voor andere zaken. De serie 1e Slag om Ieper concentreert zich met name op de strijd in het najaar van 1914. De eerste cache lag bij Gheluveld waar eind oktober gestreden werd tussen de Duitsers en Britten om het bezit van het dorp en het kasteel. Uiteindelijk eindigde hier de slag op 31 oktober toen de Britten terugtrokken. De benodigde getallen waren thuis al opgezocht en op het berekende coordinaat werd de cache snel gevonden en gelogd. Daarna reden we verder naar de Nonnebosschen. Hier werden de Duitsers medio november voorlopig tegengehouden en nadat we bij de monumenten de getallen hadden geverifieerd en het eindcoordinaat hadden uitgerekend gingen we op zoek naar de cache. Ook hier werd deze snel gevonden.
Hooge Crater War Cemetery
We gingen nu naar Hooge Crater War Cemetery. Om kasteel Hooge werd de hele oorlog zwaar gevochten en hier werd ook een mijn tot ontploffing gebracht waarbij een enorme krater ontstond. Deze werd in de twintiger jaren echter weer opgevuld en het kasteelpark is nu attractiepark Bellewaerde. De begraafplaats is tegen een heuvel aangelegd waardoor je vanaf het Cross of Sacrifice een goede indruk kan krijgen van de omvang. In totaal liggen hier 5.923 Britse gesneuvelden begraven waarvan ca. 60% niet kon worden geidentificeerd. In deze begraafplaats werden de gesneuvelden uit meerdere plekken samengebracht. Tegenover de begraafplaats ligt het Hooge Crater museum. Op de begraafplaats werden de benodigde getallen verzameld en na even rekenen werd de cache ook hier weer snel gevonden.
Uitzicht op Ieper vanaf Mt. Sorrel
Na Hooge Crater gingen we iets verder naar Hill 62 met het Canadese Monument en Sanctuary Wood Cemetery. Het Canadese monument is aangelegd op Mount Sorrel. Vanaf dit punt is een goed overzicht te krijgen van de omgeving en het belang van deze heuvels. Je ziet hier de stad Ieper in de verte liggen. Om deze heuvels werd zwaar gevochten en hier bevind zich een gedenksteen voor alle Canadese militairen die hier hebben gevochten. Ook is er een orientatieplateau waarop de belangrijkste locaties zijn aangegeven. Vlakbij ligt Sanctuary Wood Cemetery waar 1.990 gesneuvelden liggen waarvan er 1.353 niet zijn geidentificeerd. Op beide locaties werden de benodigde gegevens verzameld en na even rekenen en een korte wandeling hadden we ook deze cache gevonden.
Hill 60
De volgende cache lag ook weer op een indrukwekkende plek bij Hill 60. Om deze 60 meter hoge heuvel werd zwaar gevochten en hij wisselde herhaaldelijk van eigenaar. Hier werd ook een mijnenslag uitgevochten waarbij zowel de Duitsers als de Geallieerden tunnels groeven onder de vijandelijke stellingen en deze tot ontploffing brachten. In deze mijnenslag werden zware ondergrondse gevechten geleverd. Hill 60 is nu een monument vanwege de vele ondergrondse gesneuvelden die nooit zijn geborgen en hier nog steeds begraven liggen. Een erg indrukwekkende plek. Hier werden de gegevens op de verschillende lokaties verzameld en na wat rekenwerk was ook deze cache gelogd. Voordat we op pad gingen naar Ieper moest eerst nog de cache bij Zillebeke uit deze serie gelogd worden. De gegevens waren al thuis verzameld en op het uitgerekende coordinaat werd de cache gevonden. 
Hill 60
Hierna konden we naar Ieper waar we de auto op de parkeerplaats net buiten de wallen parkeerden. Van een aantal waypoints had ik al een vermoeden waar deze gevonden konden worden en sommige moest ik uitrekenen. Uiteindelijk had ik alle getallen verzameld en verschillende mooie locaties bezocht. Vooral de Menenpoort was erg indrukwekkend met alle namen van vermisten rondom Ieper uit alle delen van het Britse wereldrijk. Nadat het eindcoordinaat van de bonus uitgerekend was gingen we onderweg via een wandeling over de wallen van de oude stad. Na de Eerste Wereldoorlog lag de stad in puin en is daarna steen voor steen weer opgebouwd. Vooral het Makrplein met de lakenhal en het belfort waren erg indrukwekkend. 
Menenpoort
Nadat we de bonuscache hadden gevonden en deze slag dus ook gewonnen aten we wat op de Markt in Ieper en daarna was het tijd om naar de Menenpoort te lopen om de herdenking om 20.00 uur bij te wonen. Het was erg druk met belangstellenden en er waren een aantal organisaties die een krans legden. Nadat de herdenking was afgelopen liepen we weer terug naar de auto en gingen weer naar ons vakantieadres. Dit was een erg indrukwekkende dag waarbij we veel hebben bijgeleerd over de Eerste Wereldoorlog.

Menenpoort 
Ieper

Ieper

Menenpoort

Menenpoort

Geen opmerkingen:

Een reactie posten